Een paar weken geleden had ik de kans om de ontwerper van de Patera te ontmoeten, Designer Øivind Slaatto.
Watt design in Den Haag organiseerde een presentatie en inspiratie avond waarbij de ontwerper zelf aan het woord was over wat hem inspireert en hoe hij tot het ontwerp van de Patera is gekomen.

De Patera hanglamp ontworpen door Øivind Slaatto is in 2015 geïntroduceerd door Louis Poulsen. Een witte hanglamp die de moderne uitgave is van de klassieke kroonluchter. Vier jaar later komt er een nieuwe versie op de markt; de zilver versie die gemaakt is van nieuwe zilverfolie die de lamp laat schitteren, of hij nu aan is of niet.

Eerst een lesje lichtdesign van de ontwerper

De ontwerper vertelt over het oog die het licht ziet door reflectie. Over het groeien in spiralen om een maximum aan licht te ontvangen. Kijk ook maar eens in je tuin bijvoorbeeld, onkruid groeit gekruld naar boven. En over licht en donker waarbij je schaduw ook nodig hebt om licht te kunnen zien. Hij laat voorbeelden zien wat licht doet met je interieur en hoe licht je kamer groter of juist kleiner kan maken én dat je een variatie in lichtkleuren nodig hebt.

Belangrijk bij de designs is dat je het licht ziet en niet de lichtbron en dat je zoveel mogelijk lichtopbrengst krijgt.

 “I try to design for generations, not for trends,” Slaatto says.

Poul Henningsen een belangrijke ontwerper voor Louis Poulsen was een grote inspiratie voor Designer Øivind Slaatto .

De Deense architect Poul Henningsen, bekend om zijn initialen, ”PH” was geobsedeerd door licht. Hij is bekend om vele creaties in de lichtsector die zijn naam dragen. Je kunt wel zeggen dat hij de eerste lichtarchitect in de wereld was.  Zijn hele carrière was Poul Henningsen bezig met het onderzoeken wat licht doet met ons welzijn. Zo was hij van mening dat de observant niet blootgesteld mocht worden aan directe verblinding van de elektrische lichtbron. Henningsen ontwierp meerdere series waarbij hij het licht liet in lagen liet verspreiden en waarbij je de lichtbron niet kon zien. Op deze manier kwam er uit het ontwerp een veel zachtere en meer diffuse licht tevoorschijn die als zeer prettig wordt ervaren.

Designer Øivind Slaatto liet zich inspireren door de essentie van het licht; de ZON. En als je dan kijkt hoe het leven groeit, door licht, dan zie je het Fibonacci patroon: een fascinerende wiskundig concept die je overal in de natuur terug ziet; kijk maar naar een slakkenhuis, broccoli of een ananas. Hij pakt dit principe op om verder te gaan met zijn ontwerp en gaat een stapje verder. Hij gaat het driedimensionaal maken.

Met verschillende vormen gaat de ontwerper aan de slag om van een plaatje op de computer een drie dimensionale vorm in het echt te kunnen maken.

De kleine cellen die een diamantvorm aannemen zijn zo in elkaar gezet dat het licht reflecteert en een diffuus licht weergeven bij een hoek van 45 graden. Het was erg belangrijk dat de lamp niet verblind en dat het een vorm aanneemt die het licht weergeeft waar Louis Poulsen om bekend staat vanaf het begin van hun geschiedenis door Poul Henningsen. De ontwerper van de Artichoke lamp waarbij het licht door de lamellen difuus wordt terwijl het licht dat naar beneden schijnt direct licht blijft.

De basis is 10 spiralen en 20 die in een andere richting gaan. Het gaat leven omdat het armatuur draait waardoor het licht reflecteert. Het prototype was van doorzichtig materiaal gemaakt zodat de ontwerper kon zien wat hij aan het doen was.

De patera is nu ook in Zilver verkrijgbaar. Door de glinstering van de zilverfolie leeft de lamp. De lamp roteert en vangt (dag) licht op waardoor de reflecties constant van patroon veranderen. Zelfs als de lamp niet aan staat leeft het en speelt het met het daglicht en speelt daardoor met zijn omgeving.

Let’s Work Together

Jouw merk in de spotlight?

Dat kan! Heb jij een project die je graag onder de aandacht wilt brengen? Ik schrijf er graag over. Neem even contact op met wat je gedachten zijn dan kunnen we bespreken hoe we dit gaan aanpakken!

LET’S TALK